Het nieuwe bewegen

Wie denkt dat hij/zij oud is? Zijn je gedachtes waarheid? Wie voelt dat hij/zij oud is? Waaraan voel je dat dan? Is dat een oordeel of puur objectief? Wat voel je dan precies? Waaraan merk je dat je leeft?! Zijn dat nu je gedachtes of je gevoel?!

Je ziet het steeds vaker in de media; Mindfulness. Voor vele is het een zweverig begrip, niet tastbaar. Het tegendeel is waar. Het is vooral heel praktisch. Gebaseerd op Jon Kabat-Zinn en Williams zijn er protocollen ontwikkeld om mindfulness eigen te maken. Eigenlijk ga je zorgen voor jezelf, zorgen dat je niet meer op de automatische piloot handelt. Je wordt bewust van wat je oprecht wil en wat je daadwerkelijk doet. Het juiste gedrag voor het beoefen van mindfulness is een combinaties van twee dimensies 1) enerzijds een krachtige commitment, vasthoudendheid en discipline, en tegelijkertijd 2) het behouden van een soort speelsheid, lichtvoetigheid in het dagelijks leven die gevoed wordt door vriendelijkheid en compassie naar jezelf. Naast mindfulness eten, mindfulness ademen kun je ook mindfulness bewegen!

Hoe zou je houding veranderen als je gewaar wordt waar de druk onder je voeten is? Wat zou dit kunnen betekenen voor jou tijdens het lopen? Of als je alleen nog maar pijn in de rug gewaar wordt, je brein kan alleen nog maar het deurtje pijn open zetten. Hoe zou het zijn als jij je brein nieuwe informatie kan geven over je rug, andere deuren weer open zetten? Je brein verrijken met ‘nieuwe of vergeten prikkels’. Het is hard werken zoals eerder beschreven, het vergt commitment, vasthoudendheid en discipline. Wellicht gaat hard werken je wel heel goed af en ligt de uitdaging voor jou juist in het weer toelaten van speelsheid, lichtvoetigheid tijdens de oefeningen. Met meer vriendelijkheid en compassie naar jezelf.

Sentias daagt je uit anders naar je bewegen te kijken/te voelen/te denken dan dat je gewend was. Je zult merken dat er een nieuwe wereld van bewegen voor je open gaat.

met aandacht (mindfulness)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.